Beschadigde darmwand maakt vatbaar

Je hebt waarschijnlijk wel gehoord van de gevaren van de lekkende darm, die ontstaan als de beschermlaag van de darmwand te lijden heeft. Dit is een antwoord op veel factoren, zoals pathogene bacteriën, medicatie, stress, omgevingstoxinen, verhoogde bloedsuiker en irriterende voeding zoals gluten. Als de darmwand eenmaal geen goede bescherming meer biedt, kunnen onverteerde voedselresten en gifstoffen onze bloedbaan inlekken, waar ze een tol eisen van de immuunrespons. Dit kan dan (chronische kleine) ontstekingen veroorzaken.

Een beschadigde darmwand maakt je –vanwege de toegenomen ontsteking- vatbaar voor een spectrum gezondheidsaandoeningen, waaronder bijvoorbeeld Artritis, Eczeem, Allergieën, Autisme, Alzheimer, Fybromyalgie, PMR Spierreuma en Parkinson.

Lekkende arm, lekkend brein

Het probleem van een lekkende darm wordt nog groter in het licht van nieuwe wetenschap die aantoont hoe een verlies van darmintegriteit kan leiden tot een ‘lekkend brein.’

Er is lang van uitgegaan dat het brein op een of andere manier geïsoleerd was van alles wat er elders in het lichaam gebeurde. De bloed-brein barrière –die het brein beschermt- zou ondoordringbaar zijn. Het is nu duidelijk geworden dat veel substanties die integriteit bedreigen. En wanneer een brein barrière eenmaal in het geding is, kunnen veel moleculen binnendringen –zoals proteïnen, virussen en bacteriën- die moeilijkheden veroorzaken.

Heftige ontstekingsrespons

Een voorbeeld van hoe gevaarlijk dit kan zijn, is door te kijken naar de manier waarop de lipopolysaccharide (LPS) molecuul zich gedraagt, als hij eenmaal uit de darmen is. Bij een depressie wordt een verhoogd niveau van lipopolysachariden (LPS) in het bloed aangetroffen.

LPS veroorzaakt ontstekingen en wordt gemaakt door bacteriën die in de darmen dienen te blijven. LPS is het belangrijkste bestanddeel van de buitenmembraan van gram-negatieve bacteriën, zorgen voor een groot deel voor de structurele integriteit (vormbehoud) van de bacteriën en beschermt de membraan tegen inwerking van bepaalde chemische stoffen. Het is bekend dat LPS een heftige ontstekingsrespons bij dieren opwekt, indien de moleculen hun weg door de bloedbaan vinden. Het is zo heftig dat het een endotoxine genoemd wordt; een celwandbestanddeel van gram-negatieve bacteriën.

Alzheimer plaque

In een behoorlijk belangrijke studie over LPS, toonden onderzoekers van de Texas Christian University dat het injecteren met LPS in de lichamen van laboratorium dieren (niet in de hersenen) leidde tot enorme leerstoornissen. Dit toonde aan dat LPS de bloed-brein barrière kan passeren. Hieraan kan nog toegevoegd worden dat zich bij de dieren verhoogde spiegels van bèta-amyloïde in de hippocampus (geheugencentrum) ontwikkelden. Bèta-amyloïden staan in nauw verband met Alzheimer. Andere studies wezen ook op LPS bij geheugenproblemen, plus een afgenomen hoeveelheid BDNF (een neurotrofine, of te wel een zenuwcel stimulerende factor die van de hersenen afkomstig is). Deze neurotrofine is cruciaal voor de groei van nieuwe hersencellen.

Dit zijn belangrijke feiten, die laten zien hoe belangrijk gezonde darmen zijn voor een gezond brein.

Probiotica voor een gezond en scherp brein

Inmiddels weten we wel van de voordelen die de ‘goede’ darmbacteriën op onze –ook mentale- gezondheid hebben: op o.a. gewicht, stemming en hart. Bewijs groeit ook dat probiotica onze hersenen scherp houden terwijl we ouder worden.

Probiotica, ook voor behoud van een gezond en scherp brein

Bijna niets komt zo in het gezondheidsnieuws de laatste tijd als probiotica en darmbacteriën en de impact hiervan op de algehele gezondheid. Een gezonde darmflora -waarbij de goede darmbacteriën ruim aanwezig zijn en de ‘slechte’ darmbacteriën veruit in de minderheid zijn- houdt ons gewicht, stemming, insulineregulatie, lichaamscellen, immuunsysteem, darmen, lever en andere organen goed gezond.

Afweren van cognitieve achteruitgang

Het begint er nu ook op te lijken, dat de goede bacteriën ook dementie, geheugenproblemen en andere cognitieve problemen afweren. Het gaat om het type probiotica dat o.a. in kokosyoghurt wordt gevonden; deze houdt onze hersenen namelijk scherp terwijl we ouder worden.

“Als we aandacht besteden aan de goede bacteriën, kunnen we een betekenisvolle invloed hebben op de vermindering van de degeneratieve weefsels in de hersenen.

Welke belangrijkste probiotica moeten we hebben……..

Het is de ontsteking die tot zoveel lichamelijke en mentale klachten leidt. De goede bacteriën kunnen zelfs Alzheimer voorkomen; de ziekte die zo in opmars is en waarvan verdrievoudiging verwacht wordt rond 2050.

“Wat we begrijpen over praktisch elke neurodegeneratieve conditie is dat het hoofdmechanisme ontsteking is. En wat er in de darmen plaatsvindt reguleert het ontstekingsniveau van het topje van je hoofd tot het puntje van je tenen.”

…………….tegen mentale achteruitgang

Preventie en omkering

Studies laten zien dat ontsteking een onderliggende bijdrage levert aan leeftijd gerelateerde mentale achteruitgang,  Alzheimer,  Parkinson,  Diabetes,  Coronaire ziekten,  Kanker, Artritis,  gewichtstoename,  depressie,  angst en ADHD. Maar het kan omgekeerd worden door voeding en probiotica supplementen, die de samenstelling van de gunstige darmbacteriën herstellen.

Probiotica is een uit het Grieks afkomstig woord en betekent: voor leven.

Probiotica zijn natuurlijk aanwezig in gefermenteerde voeding. Kokosyoghurt is een duidelijk voorbeeld, maar elke voeding in pekel zoals augurken, mozzarella, feta en zuurkool is een nuttige bron. Het advies is om minstens een of twee keer per dag iets gefermenteerd te eten.

Vis, vlees en eieren kunnen ook ingemaakt worden door probiotica-producerende methodes met pekel te gebruiken. Sommige oude kazen bevatten ook gezonde levende culturen. Supplementen zijn een simpele manier om probiotica toe te voegen en de darmgezondheid te herstellen. Er zijn veel verschillende soorten en dat maakt het weleens lastig om te weten wat je kiezen moet.

Top 5 supplementen van probiotica bacteriestammen voor een gezond en scherp brein:

  • Lactobacillus acidophilus: maakt lactase, het enzym dat nodig is om melk en andere zuivel te fermenteren en vitamine K. Het helpt bij het behoud van een gezonde vetspiegel.
  • Bifidobacterium longum: verbetert eveneens het vermogen om zuivel te verteren, voorkomt diarree en voedselallergieën en werkt als een antioxidant. Volgens sommige studies vermindert het angst, helpt het een gezonde vetspiegel te behouden en bestrijdt het de groei van kwaadaardige cellen in de darmen.
  • Lactobacillus plantarum: versterkt de darmwand, wat het risico op een lekkende darm verkleint. Een lekkende darm lokt ontsteking en auto immuunreacties uit. Het verteert snel proteïnen, wat de kans op voedselallergieën verkleint en help tom gezonde niveaus van omega3-vetzuren in de hersenen te behouden, evenals antioxidanten en vitaminen.
  • Lactobacillus brevis: Verbetert de activiteit van natuurlijke killercellen die indringers buiten houden en verhoogt de spiegel van het groeihormoon BDNF in de hersenen.
  • Bifidobacterium lactis: Heet ook wel Bifidobacterium animalis. Verbetert de spijsvertering en houdt pathogenen weg die diarree veroorzaken, zoals salmonella. Versterkt het immuunsysteem.

Artikel Goed Gezond