Hoe ziet jouw Lever er uit?

Wat doet je lever eigenlijk?

De lever is een erg belangrijk orgaan voor het lichaam. Natuurlijk is alles belangrijk, maar de lever heeft toch wel hele speciale functies, onder andere het verwijderen van giftige stoffen uit het lichaam. Niet onbelangrijk!

De huid is je grootste orgaan, maar direct daarna komt de lever. Deze weegt maar liefst anderhalve kilo en zit direct onder het middenrif, aan de rechterkant. De lever wordt beschermd door de ribben, tenminste de onderste paar ribben.

De lever heeft de uitzonderlijke capaciteit om zichzelf te herstellen en aan te oppassen aan de omstandigheden. Als, door wat voor oorzaak dan ook, de lever voor een deel verwijderd is, kan de lever zichzelf weer herstellen door weer aan te groeien tot de volle grootte. Regenererend vermogen noemen we dat. Ook kan een deel van de lever prima extra capaciteit aan, mocht een ander deel van de lever niet optimaal functioneren. Al deze fantastische eigenschappen hebben ook een nadeel: Een probleem met de lever wordt vaak in een erg laat stadium ontdekt doordat de lever in staat is om zélf eerst de problemen op te lossen.

We hebben het al even gehad over het vermogen van de lever om giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen.

Laten we het complete lijstje met functionaliteiten even opnoemen:
•Aanmaak van stoffen die de stolling van het bloed reguleren.
•Het in balans houden van het bloedvolume.
•De productie van gal, wat het lichaam nodig heeft voor het verteren van vetten.
•Het afbreken en verwijderen van giftige stoffen die het lichaam binnen komen.
•De lever speelt een belangrijke rol in de stofwisseling.
•De lever is onontbeerlijk voor de opslag van koolhydraten, eiwitten en vetten.

Na het voorgaande lijstje mag het duidelijk zijn dat je erg zuinig op je lever moet zijn, zeker gezien het feit

dat problemen vaak in een (te) laat stadium aan het licht komen.

 

Vroege tekenen van leverproblemen:

  1. kleurverandering van je huid
  2. buikpijn
  3. veel winderigheid en aandrang
  4. vermoeidheid

    Onze Lever
  5. kleurverandering van urine
  6. jeuk
  7. misselijkheid en braken
  8. ernstig gewichtsverlies
  9. vochtophopingen (oedeem)
  10. kleurverandering van ontlasting

De Lever en de Mariadistel

De mariadistel is een rechtopstaande distel met bladeren die enigszins leerachtig aanvoelen. De tekening op de bladeren is groen met een witte tekening in de vorm van aderen en vlekken. Aan de rand bevinden zich gelige stekels. De stelen van deze distel is tussen de 70 centimeter en de 150 centimeter lang. De kop van de plant meet 3-5 centimeter in doorsnede en heeft bloemen in een rood-paarse kleur. Als de distel uitgebloeid is, beginnen zich glanzende, zwarte zaden te vormen met witte haren.
Oorspronkelijk kwam de Mariadistel voor in Zuid-Europa, Noord-Afrika en Zuidwest-Azië. Ook in Australië komt de Mariadistel voor, maar niet in het wild. In Australië wordt de Mariadistel als sierplant en geneeskrachtige plant gekweekt.
Het is leuk om te weten hoe de Mariadistel aan haar naam komt: Volgens de overlevering is de tekening op de bladeren, in de vorm van aderen en vlekken, doordat de druppels melk van de Heilige Maagd Maria langs de bladeren naar beneden droop. Aan deze legende dankt de plant haar naam. Niet alleen in het Nederlands, maar ook in de Latijnse soortnaam kun je dit terugvinden: Marianum.
Nu zou het waarschijnlijk niet meer onze eerste keuze zijn, maar in vroeger tijden werd de Mariadistel gekweekt als groente, waarbij niets verloren ging: De bladeren hingen in de sla of werden verwerkt tot een soort spinazie, De wortelen werden gekookt en gegeten zoals schorseneren, en de bloemkoppen werden gekookt als een soort artisjokken. Dat is nog eens efficiënt gebruik van een groente!
Het gebruik van de Mariadistel als medicijn dateert al van vele jaren terug. Meer dan 2000 jaar geleden werd de distel al gebruikt bij het genezen van obstructies in de lever of het genezen van geelzucht. Ook is het inmiddels een bekend medicijn voor dieren die lekker hebben gegeten van de paddenstoel Amanita Phalloïdes, ofwel de groene knol-amoliet. Dit zal onherroepelijk leiden tot de dood van het dier, tenzij deze binnen 48 uur een extract van de Mariadistel ingespoten krijgt. Door deze inspuiting komen de levercellen en de leverenzymen weer op gang. Dit wordt in sommige gevallen ook wel in het ziekenhuis toegepast wanneer er sprake is van een hele ernstige vergiftiging van paddenstoelen bij mensen.
Wat kan de mariadistel uiteindelijk voor ons, mensen, doen?
De werkzame stoffen in de Mariadistel
De werkzame stoffen van de Mariadistel zitten eigenlijk alléén in de zwarte zaden, dus zonder de pluisjes. In deze zaden zit Silymarine, een verzamelnaam voor hele sterke stoffen die weer onderverdeelt wordt in de stoffen Silydianine, Silycristine en Silybine. Deze laatste is het sterkst vertegenwoordigd in de Silymarine van de Mariadistel. Naast de Silymarine komen er nog meer stoffen voor in de zwarte zaden: Histamine, Tyramine, Etherische olie, Bitterstoffen en Tannine ofwel Looistof.

De effecten van Mariadistel op je lever

De Mariadistel

Maar de Silymarine is toch wel de meest belangrijke stof. Deze is in staat om allerlei gifstoffen te neutraliseren. Gifstoffen die de lever aan kunnen tasten. Denk hierbij maar eens aan medicijnen, drugs en alcohol. Maar ook het gif uit de groene knol-amoliet wordt door de Silymarine geneutraliseerd. Daarnaast worden ook de gifstoffen die we binnenkrijgen uit ons milieu, uitlaatgassen e.d. aangepakt.

De Silymarine heeft een hele sterke en positieve werking op je lever, en wel op twee manieren:
•Silymarine is in staat om de externe laag van de levercellen te wijzigen, zodat eventueel aanwezige giftige stoffen de levercellen niet meer binnen kunnen dringen.
•Silymarine zal de eiwitsynthese optimaliseren en de productie van RNA bevorderen, waardoor er meer nieuwe levercellen aangemaakt worden. Hierdoor wordt het regenererend vermogen (zelf herstellend vermogen) van de lever verhoogd.

Als de lever dus beschadigt is, bijvoorbeeld door een té straf gebruik van alcohol waardoor vervetting van de lever of cirrose kan ontstaan, kan de schade beperkt worden als je mariadistel gaat gebruiken. Natuurlijk heeft de mariadistel het grootste effect als er gelijktijdig gestopt wordt met het beschadigen van de lever, dus gestopt wordt met overmatige alcoholconsumptie. Goed nieuws voor mensen die een hekel hebben aan een kater, na een nachtje flink doorhalen: Het schijnt dat mariadistel bij overmatig alcoholgebruik, dus niet chronisch alcoholgebruik maar incidenteel, hoofdpijn en een kater kan voorkomen. Ook kan de mariadistel leververvetting voorkomen naar aanleiding van de inname van narcosemiddelen. Door de inname van narcosemiddelen komen er namelijk heel veel triglyceriden in je lichaam, wat leververvetting als gevolg kan hebben.

Naast de positieve werking van Mariadistel op de lever, heeft deze plant nog meer voordelen:

  • Uit een recent onderzoek is gebleken dat de mariadistel ook helpt om zenuwschade te voorkomen.
  • Daarnaast schijnt het onze hersenen in conditie te houden. Volgens de uitslagen van het onderzoek zouden bepaalde werkzame stoffen in de mariadistel diverse soorten cellen in de hersenen beschermen tegen schadelijke aanvallen van zogenaamde vrije radicalen. Dit kan dan op zijn beurt weer voorkomen dat er (minimale) bacteriële infecties in de hersenen op kunnen treden. Dit zijn bekende gevolgen van aandoeningen zoals bijvoorbeeld obesitas en overgewicht.
  • Een ander onderzoek heeft zich ook op de hersenen gefocust, namelijk de plak-vorming als indicator van bijvoorbeeld ziekte van Alzheimer en Dementie. Uit de resultaten van het onderzoek is gebleken dat de Mariadistel het lichaam helpt om deze plak op te lossen, voordat deze werkelijk ernstige schade aan kan richten door de communicatie tussen de cellen te verhinderen.

De bijwerkingen van Mariadistel

Mariadistel heeft, net als heel veel natuurlijk producten, weinig tot geen bijwerkingen. In sommige gevallen kan de gebruiker last krijgen van de maag, wel of niet in combinatie met diarree. Als zich dit voordoet, is het verstandig om de inname voor een aantal dagen te stoppen. Bij ernstige reacties van het lichaam, moet je direct je arts waarschuwen!

Ook kunnen er ongewenste bijwerkingen ontstaan als Mariadistel wordt ingenomen in combinatie met reguliere medicatie. Hoewel er geen onderzoek naar deze interactie gedaan is, wordt in de medische wereld aangenomen dat de volgende medicijnen in combinatie met Mariadistel ongewenste reacties en bijwerkingen kunnen geven:

•Statines (Bijvoorbeeld Altoco of Mecavor)
•Anxiolytica (bijvoorbeeld Valium, Xanax of Ativan)
•Anticoagulantia (bijvoorbeeld Coumadin of Plavix)
•Fenytoïne (bijvoorbeeld Dilantin)
•Fexofenadine (bijvoorbeeld Allegra)
•Antipsychotica (bijvoorbeeld Chloorpromazine, Haloperidol, Promethazine of Flufenazine)


Comments: 0

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Laat een reactie achter