Herstel je Darmen ……….. Herstel je Brein

Darmen zijn ons derde brein. Als je beseft dat 80-90% van de serotonine in de darmen geproduceerd wordt, begrijp je dat de invloed van het darmmicrobioom op je stemming, kijk op de wereld en libido groot is. Tips om een lekkende darm, een lekkend brein om te keren door het creëren van een gezonde darmflora.

Voeding en Brein

De kracht die je darmflora heeft op je brein en de juiste darmflora die je brein kan helen en  beschermen.

Lekkende arm, lekkend brein

Het probleem van een lekkende darm wordt nog groter in het licht van nieuwe wetenschap die aantoont hoe een verlies van darmintegriteit kan leiden tot een ‘lekkend brein.’

Er is lang van uitgegaan dat het brein op een of andere manier geïsoleerd was van alles wat er elders in het lichaam gebeurde. De bloed-brein barrière –die het brein beschermt- zou ondoordringbaar zijn. Het is nu duidelijk geworden dat veel substanties die integriteit bedreigen. En wanneer een brein barrière eenmaal in het geding is, kunnen veel moleculen binnendringen –zoals proteïnen, virussen en bacteriën- die moeilijkheden veroorzaken.

Voeding doet ertoe………………..

Naar alle waarschijnlijkheid is de meest belangrijke factor voor een gezonde darmflora –en dus ook voor de hersenen- de voeding die we eten. Het is ook de grootste uitdaging voor het darmmicrobioom en brein. Voeding doet er absoluut toe en overtreft alle andere factoren in ons leven die we misschien niet helemaal onder controle kunnen hebben.

Er zijn twee sleutelmechanismen die leiden tot de degeneratie van het brein: chronische ontsteking en vrije radicalen. Vrije radicalen zijn ook het bijproduct van ontsteking, die het lichaam doen ‘roesten.’

Het is niet bepaald nieuws dat voeding de belangrijke speler in de menselijke gezondheid is. Maar het nieuwe inzicht van het verband tussen voeding en op welke manier dit het microbioom –en je brein- beïnvloedt is redelijk opwindend.

Je kan de staat van je microbioom veranderen en dus ook je gezondheid door voedingsveranderingen. Dit opent de deur naar een betere gezondheid en vooral een verbeterde breinfunctie.

Bron artikel Natuur Werkt