Je nek heeft een fulltime job. Deze vitale schakel tussen je hoofd en lichaam draait, knikt en buigt bijna 24 uur per dag. Het is dan ook niet zo vreemd, dat er soms pijn in de nek kan ontstaan. Dit kan vele oorzaken hebben. Deze mogelijke oorzaken zetten we voor je op een rijtje samen met de mogelijke remedies om pijn te voorkomen of te bestrijden.

  1. Verkeerde slaappositie

Je wordt ’s morgens wakker met een stijve en pijnlijke nek? Misschien bent je in een stoel in slaap gevallen of heeft je die nacht op een ander of verkeerd kussen gelegen. Het kan ook zijn dat je in een rare positie heeft geslapen, waardoor er spanning op je nek is ontstaan. Deze nekklachten komen vaak voor en zijn meestal niet ernstig. Met een beetje rust en Paracetamol zijn ze snel weer verdwenen. Om deze nekklachten te voorkomen, kunt je het beste op je rug slapen en kiezen voor een comfortabel kussen met een goede positie onder je hoofd.

  1. Ongewone nekpositie

Nekpijn kan ook ontstaan als je iets doet met je nek wat je meestal niet doet. Bijvoorbeeld tijdens een vliegshow naar de lucht staren. Of in de bovenste ring van een voetbalstadion naar beneden kijken om de wedstrijd te kunnen volgen. Na een tijdje kan er pijn in de nek ontstaan. Dat komt door de nekspieren, die niet gewend zijn om langdurig deze ongewone houding aan te nemen. Probeer deze situaties dus te vermijden als het niet echt nodig is. En als het niet anders kan, beweeg dan je nek regelmatig alle richtingen uit om de spieren soepel te houden. Met rust en Paracetamol kunt je deze nekpijn bestrijden. Blijft de pijn een paar dagen aanhouden, ga dan even bij je huisarts langs.

  1. WhatsApp nek

Dit is een serieuze vorm van nekpijn. Deze ontstaat als je te lang met je hoofd gebogen op je smartphone of tablet kijkt. Daardoor raken de spieren en pezen in het gebied van de nek overbelast. Om nekklachten te voorkomen, kunt je beter je smartphone of tablet wat hoger houden. Dan hoeft je je hoofd niet of nauwelijks te buigen. Ook kunt je overwegen om (in het geval van WhatsApp) het programma op je computer of laptop te installeren. Bij lange conversaties is dit tevens gemakkelijker met het typen.

Neem verder regelmatig een pauze en doe dan wat nek- en schouderoefeningen. Meer lichaamsbeweging maakt je sterker en flexibeler, waardoor ook de spieren van je nek je beter kunnen beschermen.

  1. ‘Stinger’

Er wordt gesproken van een ‘stinger’ wanneer een zenuw in je nek plotseling wordt samengedrukt en uitgerekt. Er ontstaat een stekende pijn in de hals. Dit voelt als een elektrische schok die uitstraalt naar de schouders en soms ook naar de armen en handen. Dit duurt slechts een paar minuten. Daarna kunt je nog dagen- of wekenlang tintelingen, gevoelloosheid en zwakte in beide armen ervaren. Je zult meestal zonder behandeling weer van een ‘stinger’ herstellen. Komt dit vaak voor of blijven de klachten langdurig aanwezig? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Hij kan je doorsturen aan een oefentherapeut om je nekgewrichten en -spieren te versterken. Hij kan je ook naar een specialist doorverwijzen om littekenweefsel te verwijderen dat je zenuwen kan beschadigen.

  1. Whiplash

Een whiplash kunt je oplopen, wanneer je plotseling van achteren met een hevige klap wordt geraakt. In de meeste gevallen ontstaat dit letsel door een auto-ongeluk. Je hoofd gaat als een zweepslag naar voren en dan weer naar achteren. Daardoor wordt de halswervelkolom overmatig uitgerekt en gebogen. Naast nekpijn kunnen ook hoofdpijn, gevoelloosheid, tintelingen en pijn in de boven rug of armen ontstaan bij een whiplash. De arts zal pijnstillers voorschrijven en eventueel een nekkraag om de nekspieren te ontlasten. Ook kan hij je doorverwijzen naar een fysiotherapeut om je houding te verbeteren en je nekspieren te trainen. Normaal gesproken herstelt je binnen een jaar van een whiplash.

  1. Nekhernia

Een nekhernia wordt veroorzaakt door een uitstulping op één van de tussenwervelschijven van de halswervelkolom. Deze knobbel kan op een zenuw gaan drukken. Daardoor ontstaat pijn in de nek die kan uitstralen naar de schouders, rug en armen. In bijna alle gevallen gaan deze klachten weer vanzelf over. Eventueel kan de arts pijnstillers, fysiotherapie of gedoseerde rust voorstellen. Bij ernstige en snel optredende uitvalsverschijnselen, wordt meestal tot een operatie besloten.

  1. Wervelkanaalstenose

Deze klacht ontstaat wanneer het wervelkanaal in de nek vernauwd is. Daardoor raken de zenuwen en ruggenmerg bekneld en ontstaat er pijn. Wervelkanaalstenose is vaak het gevolg van veroudering en dit komt dan ook veel voor bij mensen van 50 jaar en ouder. Maar ook osteoporose, artrose en tumoren kunnen een rol spelen bij deze aandoening. Een ontstekingsremmende pijnstiller kan helpen om de pijnklachten in je nek te verlichten. Ook een aantal behandelingen door een fysiotherapeut kunnen helpen om de conditie van je nek te verbeteren. In ernstige gevallen kan er een operatie aan de nek worden uitgevoerd, waarbij de druk op de halswervelkolom wordt verminderd.

  1. Botsporen

Dit zijn kleine en harde gezwellen op het botweefsel van de nekwervelkolom. Het is heel normaal dat deze botsporen (ook wel papegaaienbek of osteofyt genoemd) worden gevormd boven de leeftijd van 50 jaar. Zij kunnen echter tegen het ruggenmerg en de zenuwen drukken. Er ontstaat dan een stijve nek met een doffe pijn in de armen. Ook kunnen botsporen hoofdpijn veroorzaken. Je kunt de klachten bestrijden met Paracetamol en ontstekingsremmende pijnstillers. Wanneer deze botsporen je bewegingsvrijheid teveel beperken, dan kunnen ze operatief worden verwijderd.

  1. Spinal Tumor

Dit is een tumor die meestal uit een ander deel van je lichaam naar je ruggenwervelkanaal is uitgezaaid. Het kan echter ook in het nekwervelkanaal ontstaan. Daar drukt de tumor tegen de zenuwen, met pijn als gevolg. Bovendien kan er zwakheid en gevoelloosheid in de armen en benen optreden. De chirurg kan een deel van de tumor verwijderen, zodat de druk op de zenuwen wordt verminderd. Daarna kan de rest van de tumor vernietigd worden door bestraling of chemotherapie.

  1. Nekartrose

Bij het ouder worden kan het kraakbeen van de tussenwervelschijven droger worden. Daardoor gaan het slijten. Als gevolg daarvan ontstaan kleine uitsteekseltjes op het bot die tegen de zenuwbanden gaan drukken. Artrose in de nek gaat gepaard met pijn, stijfheid, hoofdpijn en pijn in de schouders en armen. In een later stadium kunnen ook tintelingen en gevoelloosheid optreden. De nek voldoende rust geven – al dan niet door het dragen van een nekbrace – is belangrijk bij artrose in de nek. Daarnaast zal de arts vaak ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven en je doorverwijzen naar een fysiotherapeut.